Akdeniz Üniversitesi

 

  ako logo

               


 

                       Sosyal Medyada

                        Bizi Takip Edin

                

 

 

             ako inst

 

GENEL BİLGİLER

  1. ​Antalya Kimya​ Olimpiyatı​ (AKO), ​ilk yıl için Antalya​ genelinde 10 ve 11'inci sınıf lise ​öğrencileri arasında yapılmıştır. Bu yıl 7.si yapılacak olan AKO için hem il içi hem de il dışı başvuru alınacaktır.
  2. Olimpiyata başvuru, ​http://antalyakimyaolimpiyati.akdeniz.edu.tr/basvuru adresinde 15 Mart 2024 tarihinden itibaren online olarak yapılacaktır. 
  3. Antalya Kimya Olimpiyatı eleme sınavı 10 Mayıs 2024 tarihinde, saat 15:00'da  test yöntemiyle Akdeniz Üniversitesi kampüsünde  veya Kampüse yakın konumdaki bazı okullarda ve sınav öncesinde adaylar için belirtilen belirlenmiş salonlarda  yapılacaktır.
  4. Olimpiyatlarla ilgili duyurular, sonuçlar, örnek sorular web sitemizden organizasyondan hemen sonra ​öğrenilebilecektir.  
  5. 2. Oturum ve Ödül töreni 11 Mayıs 2024 'de, üniversite kampüsündeki bir salonda, ikinci gün finalinde yapılacaktır.


KİMYA OLİMPİYATI DÜZENLEME AMAÇLARIMIZ

  1. Antalya'da Kimya Olimpiyatı düzenleme gayretlerimizin diğer bir gerekçesi de Akdeniz Üniversitesi ile, en doğal paydaşımız olan MEB bağlı liselerde öğrenim gören öğrencileri ile öğretmenler arasında bilimsel bir bağ kurarak kendilerini Akdeniz Üniversitesine çekebilmek, yani potansiyeli olan Antalyalı öğrencilere yine Antalya'da temel yüksek öğrenim fırsatını sunmaktır. 
  2. Lise öğrencileri olimpiyatlar açısından kritik bir kütle olup zihinsel potansiyellerini olabilen en yoğun şekilde kullanmaları, olaylar üzerine düşünmenin ve açıklama üretmenin geliştiren yönünü algılamaları, sorular kurgulayarak veya sorarak muhakeme yeteneklerini arttırmayı, bilimsel düşünme yeteneği kazandırıp öğrendikleri konularda yoğun analizler/sentezler  yapmalarını sağlamaktır, başka önemli gayelerimizdendir.
  3. Lise yaş dönemindeki öğrenciler olimpiyatlar açısından kritik bir grup olup zihinsel potansiyellerini olabilen en yoğun şekilde kullanmaları gerekir.  Özellikle kimyasal elementler ve kimya olayları üzerine düşünmenin ve açıklama üretmenin "bireyi geliştiren" yönünü algılamaları, sorular kurgulayarak veya sorarak muhakeme yeteneklerini arttırmayı, bilimsel düşünme yeteneği kazanıp öğrendikleri konularda yoğun analizler/sentezler  yapmalarını sağlamak diğer önemli gayelerimizdendir. 
  4. Ülkemizde sportif alanda yeteneklerini ve hedeflerini geliştirebilen gençler kısmen de olsa fırsatlar yakalayabiliyor iken  bilimsel potansiyelleri dolayısı ile "deha" olduğu düşünülen üstün zekalı öğrencilerimiz dahi bu yeteneklerini gösterebilecekleri bilimsel nitelikteki olimpiyat organizasyonları bulmakta sıkıntı çekmektedirler. Bu ve benzeri organizasyonlar bilimsel vizyonu ve bilimsel düşünce üretme becerileri  olan gençler için  yaşam alanı niteliğinde olacaktır/olmalıdır
  5. Bilimsel olimpiyat organizasyonlarında, tüm üniversitelere büyük görev düşmektedir. Sadece üniversiteler değil, olimpiyatı yapılacak alandan beslenen tüm sektörel aktörler, eğitim ve araştırma kurumları bu konuda inisiyatif üstlenmelidirler. Akdeniz Üniversitesi olarak, özellikle, kimya alanında kendini geliştirmiş, takdire şayan bilgi birikimi, yaratıcılık ve bilimsel kültürü olan öğrencilerimizi onurlandırıp, kimya ve diğer temel bilimleri seven yeni öğrenciler, her kuşak ile daha çok artan bilimsel merak ve ilgi en büyük kazanım olarak görülmektedir. 
  6. Gençlerin hedef sıkıntısı çektikleri ve ezbere dayalı eğitim süreçlerinde yıprandıkları bir zeminde kendilerini gerçekleştirebilecekleri bir bilim yarışması düzenlemenin ülkemiz açısından da önemli olduğuna inanıyoruz.
  7. Potansiyeli olan öğrencilerin olimpiyat sürecinde benzer özelliklerdeki arkadaşlar edinmesi, sosyal temaslar kurarak iletişim becerilerini geliştirmeleri, hatta ortak çalışma veya inceleme projeleri üretmeleri beklenen diğer hedeflerimiz arasındadır.  
Prof. Dr. Memduh Sami TANER
Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Bşk.

Sayfa Özeti: Genel Bilgiler

Sayfa Açıklaması: Kimya, kimya olimpiyatları

Anahtar Kelimeler: